Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

Inga produkter i den här sektionenGino Sarfatti

Vem var Gino Sarfatti?

Gino Sarfatti föddes i Venedig 1912 och studerade aeronautisk teknik vid Universitetet av Genoa.

Från 1939 började han verka inom belysning och grundade Arteluce, som snart blev en nationell och internationell referenspunkt för modern arkitektur inom belysning.


Under hans verksamma tid designade Gino Sarfatti över 400 armaturer. Han låg hela tiden i framkant när det gällde typer, material, producktion, ljuskällor och ljuseffekter.  Gino Sarfatti och Arteluce vann under sin tid flera prestigefulla priser, så som Compasso d’Oro både 1954 och 1955.

Gino Sarfatti gick bort 1984 i Gravedona. Efter sig lämnade han belysningsvärldens kanske största ikon – 2097 som också kallas Sarfatti.

SarfattiSarfatti 2097

 

Gino Sarfatti's bakgrund

Gino Sarfatti var den äldsta av tre bröder och hans far var judisk och hans mamma katolsk, i en familj i den rika kommersiella borgarklassen. Efter klassiska studier deltog han vid universitetet för flygteknik i Genua.

 

År 1935 flyttade familjen till Milano, efter att ha sålt en upplevelse i konstglas, arbetar både med sitt lilla företag och med företaget Lumen: som på hans skrivpapper definierar arbetet som rationell belysning.

 

Han besökte ofta Franco Albini, Lucio Fontana, Lica och Albe Steiner. I februari 1939 grundade han Arteluce Società Anonima A.L. med några medlemmar av det milanesiska företaget och blev generaldirektör. Företaget är inriktat på belysningsarmaturer, lätta ljusapplikationer, möbelkomponenter och studerade implementering av inredning.

 

Från början hade lamporna inget namn men identifieras med ett nummer som är progressivt inom kategorin: 

från nr 0 reflektorer och speciella väggmonterade armaturer (långt senare börjar från de 50 speglarna med lampor och lampor för badrumsmöbler)

från nr 100 väggmonterad,

från nr  bordslamporna,

från nr 1 000 golvlampor,

från nr 2000 taklampor,

från nr 3000 spotlights.

 

År 1939 hyrde han en butik i Corso Littorio, sedan i Corso Matteotti, som han är en del av till och med 1962.

 

Efter den första bombningen i Milano, är familjen och produktionsverksamheten decentraliserade nära Lecco då de på grund av förintelsen flyr till Schweiz, där han bor i ett kloster i Neggio nära Lugano. Under krigsåren förblir Arteluce aktivt och drivs av en advokat.

 

1946, vid sin återkomst, öppnade han en liten verkstad i Via Cesena, i en ombyggd lägenhet under hans tillfälliga bostad som var täckt av ett tak som i sin tur inspirerade till det första marina utbudet 1949. Samma år flyttar de in i den nya anläggningen, via Bellinzona, 48, förvärvad med medel från hans hustrus familj och förblir företagets ända produktionsplats.

 

1950 grundade Gino Sarfatti, med en bror till hustrun, företaget ArCon i Rom, som säljer inredningsvarumärken med kvalitet.

 

1962 sa hans intuition till honom att lämna Corso Matteotti, 12, för sina egna kommersiella behov och öppnade därför ett nytt stort försäljningsutrymme via Spiga, 23, med en båge. Vittoriano Viganò.

 

Med en parallell omstrukturering och ökad produktion vid Via Bellinzona-fabriken som år 1968 når sin maximala storlek, med sina knappa 800m² hade den en maximal kapacitet på cirka 35 anställda.

 

I december 1973 vann han guldmedaljen i XV Triennale. 1974 lämnade han sina uppdrag för att bo i Gravedona (CO), där han fick besök av forskare. Hans sista mötet ett par dagar före sin död förberedde de för utställning på Centre Georges Pompidou Lumières je pense à vous; Gästerna var Jean François Grunfeld, som skriver om Sarfatti som den största designern på 1900-talet. Under intervjun och i ett efterföljande vykort blickar han tillbaka på hela sin livsverk av sin verksamhet.