Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

Örsholmsstaken Om Örsholmsstakens egenskaper

Anledningen till varför Örsholmsstaken saknar mittenljuset är oklart, kanske var det sparsamhetsskäl som låg till grund för det, men mer troligt var det av estetiska skäl då det översta ljuset inte gick att se utifrån på grund av mittenbågen på gårdens fönster. Detta tillsammans med ett materialval av svensk björk gav Örsholmsstaken sin unika charm och design.

Örsholmsstaken passar lika bra som adventsljusstake, vinterljusstake, bordsljusstake och påskljusstake om så skulle önskas och givetvis behöver den inte stå i fönstret, även om det var huvudsyftet när den togs fram för 70 år sedan. Den stora modellen med 10 ljus (ÖR10) finns i färgerna röd, vit, natur, svart och grå medan den mindre varianten med 8 ljus (ÖR8) finns i färgen vit. 

Örsholmsstaken

 

Vill du veta mer om Örsholmsstakens historia? 

Örsholmsstaken från den lilla orten Ör tillverkades för första gången på 1940-talet till gården Örsholm utanför Växjö. Ljusstaken känns än idag tidlöst modern i sin design. Enkel och ståtlig står den i fönster med sin betydande storlek och avsaknaden av mittenljuset som många andra ljusstakar har. Varför Örsholmsstaken saknar mittenljuset är oklart, kanske var det av småländsk sparsamhet, men mer troligt var det av estetiska skäl då det översta ljuset inte gick att se utifrån på grund av mittenbågen på gårdens fönster. Detta gav Örsholmsstaken sin unika charm och design.

 

Örsholmsstaken

 

Bakom ljusstaken står Hans Bergelin vars morföräldrar, Ernst och Anna Hallrup är de som designade den från första början. Till orginalversionen användes omgjord julgransbelysning för att skapa de första ljusstakarna som tillverkades till deras gård i Örsholm. På gården hade de stora fönster som därmed krävde stora ljusstakar vilket förklarar varför Örsholmsstaken är så pass stor i storleken.

 

Örsholmsstaken historia

 

Till höger i bilden ovan ser ni snickaren bakom hantverket och till vänster Ernst och Anna som tog fram ljusstaken på 1940-talet. De tillverkade 16 orginalljusstakar varav två fortfarande är i familjens ägo och används än i dag vid adventstid. När Hans gick i pension funderade han kring om det gick att tillverka och sälja ljusstaken i modern tappning. Sagt och gjort satte han igång och leta efter en snickare i byn Ör där Örsholm ligger och hittade Karl-Erik Johansson. Karl-Erik presenterade en exakt kopia av orginalet men denna gången i björk och då ljusstaken var så fantastiskt fin bestämde dom sig på direkten att sätta igång tillverkningen. 

 

Örsholmsstaken

 

Efter att ljusstaken fått form startades letandet efter någon som kunde leverera ljus, kablar och elektronik. Efter ett visst detektivarbete fann de Rune Wilhelmsson i Malung som levererar de svensktillverkade ljuspipor, lamphållare och textilkabel och brytare till ljusstaken. Alla komponenter sätts tillslut ihop av Marc Design i Lammhult som fräser spår för täckskivan som döljer kablaget och borrar koniska hål för ljuspiporna, målar ljusstaken i miljövänlig färg och monterar ljusen.

 

Örsholmsstaken

 

För att sluta cirkeln tillverkas de små "flaggorna" till varje ljusstake för hand av Hans och hans hustru i deras sommarhus i Tylösand och ambitionen med Örshomsstaken är att hålla all tillverkning i Sverige med en stor del hållbarhetstanke i både kvalitet som materialval.

 

Örsholmsstaken

 

Örsholmsstaken passar lika bra som adventsljusstake, vinterljusstake, bordsljusstake och påskljusstake om så skulle önskas och givetvis behöver den inte stå i fönstret, även om det var huvudsyftet när den togs fram för 70 år sedan. Den stora modellen med 10 ljus (ÖR10) finns i färgerna röd, vit, natur, svart och grå medan den mindre varianten med 8 ljus (ÖR8) finns i färgen vit. 

Örsholmsstaken ÖR8 Vit

(ÖR8 Vit)