Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

Le Klint Le Klint History

Historien om LE KLINT dateras tillbaka till början av 1900-talet, när en handgjord lampskärm veks för att passa in i en fotogenlampa, båda designade av arkitekten och ingenjören P.V. Jensen-Klint. 

Ett team av vänner och familjemedlemmar arbetade hårt för att förfina den nya skärmen och i gengäld fick de varsin skärm som tack. År 1943 banade Tage Klint vägen med LE KLINT familjens hantverk och skapade ett riktigt företag. Han tog också fram en ny och avgörande detalj till LE KLINT skärmarna, som sedan applicerades, den kända plisséskärmen.

Le Klint butiken öppnades 1943 i Köpenhamn. Här presenterades lamporna och säljs i en inspirerande miljö. Butiken var inredd med Kaare Klints original och väggarna täcktes av en blommig rosentapet som är designad av Gunnar Billmann Petersen. Den sofistikerade inredningen tillät lampskärmarna bp sin fulla potential. Tage Klints dotter, Lise Le Charlotte Klint var den allra första butikschefen.

År 1953 tog Jan Klint, Tage Klint son, kontrollen över företaget. Han var en affärsman före sin tid. År 1971, grundade Jan Klint en stiftelse för att säkerställa framtiden för de anställda och bolagets produkter. 

Kaare Klint var en välkänd och respekterad arkitekt, hantverkare och formgivare. Från allra första början när företaget grundades, drog Le Klint nytta av Kaare Klints häpnadsväckande talang. Han skapade LK 101 (en pendel känd som ”The Fruit Lantern”) och LK 306 (en mångsidig bord- och vägglampa). Båda lamporna är fortfarande bolagets bästsäljare än i dag.

År 1953 tog Jan Klint, Tage Klint son, kontrollen över företaget. Han var en affärsman före sin tid. År 1971, grundade Jan Klint en stiftelse för att säkerställa framtiden för de anställda och bolagets produkter.

Sedan 1900-talet är lamporna från LE KLINT utvecklade i sammarbete med arkitekter och designers som har stor respekt för hantverk och tradition. Bolaget gör deras bästa för att succesivt förnya och modernisera designerna så att de rimmar med dagens teknologi och nya trender. Historian om LE KLINT är inte bara en historia om ett företag, utan reflekterar historian av design och teknologi i mer än hundra år – ett decennium där LE KLINT har utvecklats till ett modernt tillverkningsföretag utan att kompromissa på dess integritet.