Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

 

5 tips för bättre belysning

Ljussättning är ett ämne många tycker är svårt och ofta anlitas en ljuskonsult för att få ett optimalt resultat. I vissa fall kan det vara bekvämt att anlita någon men det innebär inte att det är omöjligt att göra det själv. Med kreativitet, eftertanke och en målbild kommer du långt. I denna enkla guide kommer vi ge några tips som vi hoppas kommer hjälpa dig med din ljussättning och belysning.

Ljusdesign

 

Lampor som en del av inredningen

Många lägger idag stor vikt vid sin heminredning men lika vanligt är det att lampor som inredningsdetalj faller i glömska. Just inredare och arkitekter är duktiga på att anpassa ljussättningen med rätt materialval och inredning för att få den känsla de önskar. Det finns inga rätt eller fel, bara du får den känslan du eftersträvar. Låt atmosfär och känsla styra dig i dina val. Ett av våra bästa tips är att hänga flera taklampor tillsammans, du kan också mixa upp det med helt olika modeller och storlekar för att få lite extra dramatik i rummet. Du kan också hänga lamporna i olika höjd som gör spelet mellan ljus och skuggor mer intressant. Var inte rädd för att hämta inspiration från bloggar, inredningsmagasin eller designmärken, låt den kreativa processen ha sin gång och stressa inte. Tänk på att det är just du som ska trivas i rummet du inreder och våga använda färger för att sätta ditt eget uttryck.

Lightyears Orient P1Ljusdesign

 

Använd flera ljuspunkter

Börja med funktionsljuset, alltså lampan vid soffan eller köksbänken, arbeta sedan vidare med stämningsljuset; fönsterlampan eller bordslampan på byrån, avsluta med allmänbelysning. Vi rekommenderar ca 5-10st ljuspunkter i ett vardagsrum för att få en stämningsfull miljö som de allra flesta trivs i. Du kan också belysa väggar eller objekt. Inom arkitekturen är ljuset ett viktigt element för hur vi tolkar inredningen och objekten. När du arbetar med ljussättning är avsaknaden av ljus en viktig ingrediens för känslan och upplevelsen. T.ex. skuggor används för att skapa tredimensionella upplevelser och för att bedöma avstånd. Ytorna i ditt hem spelar en nyckelroll, reflekterar eller absorberar materialet ljuset så påverkar detta helhetsupplevelsen. 

Secto Design Magnum 4202Ljusdesign

 

Mixa riktat ljus med allmänbelysning för att få mjuka övergångar från ljus och skugga

Ljuset definerar materialet i inredningen och lyfter fram dess kontur och form. Lyckas du skapa mjuka övergångar får du en behaglig miljö som känns större. Avsaknaden av skuggor gör att djupverkan försvinner och de skuggor vi ser uppstår av att ljusstrålarna inte riktigt når fram. Vill du hellre ha mer dramatik (motsatt från bilden ovan) kan du istället skapa ett skuggspel på väggarna och få ett spännande inslag i interiören.

Louis Poulsen ArtichokeLjusdesign

 

Släpp in dagsljus

Ljuset påverkar oss både mentalt och fysiskt, en mix av naturligt dagsljus och artificiellt ljus är ofta det bästa och skapar oändliga möjligheter. Använd t.ex. ljusa gardiner som släpper in mycket ljus och kombinera med rätt ljuskällor. Temperaturen på färgen beskriver hur vi uppleveler det vita ljuset inom dagsljusets vågländer. Därav beskrivs den vita färgen oftast som varmt, neutralt eller kallt. Dagsljusets färg följer årstiderna och dygnets rytm och bidrar till olika stämning. Ljusets sammansättning och färg avgör rummets atmosfär och ljusnivå. Kallt ljus upplevs som ljusare än varmvitt trots att ljusnivån är samma. Färgat ljus kan förstärka uttryck eller skapa dramatik i din ljussättning. 

Markslöjd EdgeLjusdesign

 

Sätt ljus på saker du vill belysa

Det enklaste elementet av ljus är ljusstyrkan som gör det enklare att se saker och skapar en ljus atmosfär. Du kan justera ljusstyrkan genom att lägga till ljus, eller att flytta det närmare eller längre ifrån ditt subjekt. Kontrast går också att jobba med, det vill säga den ljusaste och mörkaste delen av ditt synfält, ju större kontrast desto intressantare och mer dramatisk textur. Använd dig av riktad belysning för att sätta ljus på dina tavlor, möbler eller andra vackra objekt i ditt hem.

Le Klint Mutatio