Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

Louis Poulsen PH 5

 PH 5 är inte bara Louis Poulsens mest kända lampa, utan en av de mest kända designobjekten från skandinavien. Dess bländfria design är lika populär idag, som 1958 när den designades av Poul Henningsen. Lampan har funnits i en rad olika färgutföranden genom åren, designen har dock i princip varit densamma som när den ritades. PH 5 mini lanserades 2017 och är en mindre version av orginalet. Detta för att passa exempelvis i par över en köksö.

PH-LAMPANS HISTORIA

 

Poul Henningsen ritade PH 5 1958. Idén bakom var att designa en lampa som var helt oberoende av ljuskälla. Vid denna tid kunde en ljuskälla se ut lite hur som helst (likt det vi upplever idag med LED-lampor). Därför blev designen "bländfri", dvs du ska inte se ljuskällan. Extra hänsyn togs även till att det skulle bli ett behagligt ljus för ögat, detta genom att lägga till röda och blå skärmar på insidan. PH 5 heter "5" pga av dess diameter på 50 cm. En storlek som passar de allra flesta matbord. Kanske var det denna filosofin och genomtänkta design som har gjort PH 5 till en av de absolut mest uppskattade lamporna genom tiderna. För att fira 60-årsjubileumet så har det i år lanserats nya färger. Numera finns PH 5 i följande färger: Vit classic, vit modern, blå, grön, rosa, grå, orange, röd och det senaste tillskottet koppar.

 

PH 5 DESIGNFILOSOFIN

Poul Henningsen designade PH 5 utifrån tanken att vidareutveckla konceptet kring treskärmssytemet som blev en succé. Armaturen är självbelysande och återanvänder maximal andel av det genererade ljuset för att fördela det bländningsfritt i rummet. PH 5 Classic har en säregenskap i sin något varmare ljuston som genereras av den röda konens samspel med den blåa reflektorn som bägge sitter på insidan av lampan.

  

TEKNISK INFORMATION

Här hittar du samlad teknisk information om Louis Poulsen PH-5 lampor.

KLASSIFICERING

 PH-5 är av kapslingsklass IP20 och Isolationsklass II. IP-siffrorna visar på dammtätheten 2 i detta fallet och vattentäthet 0, dvs PH-5 är inte vattentät och ska aldrig användas som utomhusbelysning och rekommenderas inte som en badrumslampa. Isolationsklassen 2 innebär att Louis Poulsen har förstärkt isoleringen för att skydda dig mot elchock från spänningssatta delar på lampan.

MATERIAL

Skärmarna på PH-5 består utav aluminium och koppar som är trycksvarvat. Även ävbländningsskärmen består utav trycksvarvad metall, för de färgade varianterna av PH-5 är det då röd, roda, gröm eller blå trycksvarvat aluminium respektive trycksvarvad koppar för kopparmodellen. Staget består utav valsat aluminium som har färgats specifikt för de olika modellerna av PH-5.

VIKT

Vikten är maximalt 2.5kg vilket gör PH-5 till en mellan-tung lampa. Material som aluminium är viktoptimerande samtidigt som de är tacksamma ytor att jobba med i designprocessen. Kortfattat kan man säga att Louis Poulsen PH-5 inte är en tung lampa och därmed är den lättare att montera i rummet.