Mån - Fre 09 - 17 Kundservice: 010-207 10 77

Alfred Homann

Poul Henningsen

Alfred Homann växte upp på södra Själland i Danmark. 1976 tog han examen som arkitekt från Royal Danish Academy of Fine arts i Köpenhamn.

Under sina år som student arbetade han på den välkända arkitekten Vilhelm Wohlerts kontor där han också tillbringade sina första år som yrkesman i branschen. Homann har varit normen för sin egen design och sitt arkitektkontor i Danmark. Han tillbringade åren mellan 1987 och 1995 i USA som praktiserande designer. Under de gångna årtiondena har han mottagit åtskilliga designpriser hemma och utomlands. Idag är han utöver designer även gästprofessor på arkitektur- och designskolor i hela Europa.

Alfred Homann har alltid varit mångsidig i sitt arbete och även om han började huvudsakligen med att rita arkitekturprojekt har han långsamt flyttat fokus till industridesign. Vissa av de mest prestigefyllda möbelföretagen i världen (t.ex. det danska möbelföretaget Fritz Hansen) har arbetat med Alfred Homann, men dock förblir Louis Poulsen den enda belysningstillverkare som han någonsin har samarbetat med.

”I allmänhet förlitar jag mig inte på någon särskild inspirationskälla i form av saker eller föremål som jag observerar. Jag söker kopplingar mellan saken som ska designas och syftet den tjänar - en helhetssyn med andra ord. Att skissa är en sorts förtydligandeprocess. När huvudidén har valts ut är modellen nästa steg. Det är särskilt viktigt för ljusegenskaperna eftersom ritningar inte kan avbilda ljusets fjärde dimension - varseblivandet av de fina detaljerna i produkten involverar ofta en lång process av interaktion med de valda produktionsmetoderna.”- Alfred Homann (NYT #553).